onze dirigent

Arno

Organist
Arno van Wijk ontving zijn eerste orgellessen al op 7-jarige leeftijd. Op 11-jarige leeftijd werd hij organist van de Ned. Herv. Kerk in Heesselt. Hiermee was hij de jongste organist van Nederland en heeft hij zelfs een vermelding in het Guiness Book of Records gehaald!

Bij Piet van der Steen bereidde hij zich voor op de studie aan het Utrechts Conservatorium. Hier kreeg hij les van Jan Raas, Willem Tanke, Jan Welmers en Bernard Winsemius. In 1996 deed hij zijn examen Docerend Musicus Orgel met een concert in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel. In 1997 deed hij examen voor Uitvoerend Musicus Orgel, ook weer in Zaltbommel. Daarnaast studeerde hij aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek voor het Praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel dat hij in 1997 haalde.

Na zijn studie aan het conservatorium heeft hij een aantal masterclasses gevolgd, o.a. aan de Internationale Zomeracademie in Haarlem bij Jean Boyer, Ben van Oosten en Olivier Latry. Ook heeft hij zo af en toe orgellessen gevolgd bij Ton Koopman en Charles de Wolff.

Op het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten in Leiden (1996), categorie Romantiek, won hij de eerste prijs. In 1998 mocht hij zich eerste prijswinnaar noemen op het N.C.R.V.-Brahms/Schumann-concours in de Grote- of St. Laurenskerk in Rotterdam. Zijn orgelspel was al meerdere keren te beluisteren via radio-opnames in de Grote- of St. Laurenskerk in Rotterdam, de St. Petri-Dom in Bremen en de O.L.V. Kerk in Breda.

Arno van Wijk is organist van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, waar hij het Marcussen-orgel uit 1970 bespeelt. Per 1 oktober 2012 is hij benoemd als stadsorganist van Goes.

Dirigent
Door zijn werkzaamheden als organist kwam Arno al snel in aanraking met de koorwereld. Na zeven jaar de vaste begeleider en tweede dirigent geweest te zijn van het Hervormd Kerkkoor Buurmalsen werd hij dirigent van gemengde koren in Hedel, Opijnen en Nederhemert.
Aan de Hogeschool Gorinchem I.D.E. studeerde hij voor het Praktijkdiploma Koordirektie en het Praktijkdiploma Kerkelijk Koorleider bij Joop Schets. In juni 2000 deed hij hiervoor examen met een uitvoering van het Magnificat van J.S. Bach. In juni 2004 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus Koordirektie, ook weer bij Joop Schets.
Momenteel is hij dirigent van vrouwenkoor Sans Farces, Zang en Vriendschap Batenburg en de Koninklijke Oratoriumvereniging “Tot Oefening en Uitspanning” (opgericht in 1834!) in Middelburg.

Als dirigent heeft hij succesvolle uitvoeringen geleid van Johannes Passion, Magnificat en Weihnachts Oratorium van J.S. Bach, Gloria van A. Vivaldi, Messiah en Judas Maccabaeus van G.F. Händel, Ein Deutsches Requiem van J. Brahms, Requiem van G. Fauré, Der 42. Psalm en Die erste Walpurgisnacht van F. Mendelssohn, Das Berliner Requiem van K. Weill, Petite Messe Sollenelle van G. Rossini, Messe Solennelle van Ch. Gounod, Messa di Gloria van G. Puccini, Requiem voor Auschwitz van Roger Moreno Rathgeb en vele andere werken.